Home

Over Tak Coaching

Over Cornelie de Maret Tak

Afspraak maken

Afspraak afzeggen

Tarieven en voorwaarden

Contact
Privacy verklaring

Ethische Code


of stuur een e - mail: info@takcoaching.nl

Voor  een afspraak bel: 06 506 374 50

ACT

ACT acceptance and commitment therapy – Steven Hayes ea

ACT leert je om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor ben je in staat om je aandacht te richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in het leven (waarden). Het gaat om het vergroten van je veerkracht. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven.


Dilts Model

R. Dilts

Het Dilts model is een systematische manier om na te gaan hoe gedragingen of persoonlijke factoren de eigen projecten of situaties ondersteunen of hinderen. Het kan gebruikt worden om van ‘huidig functioneren’ tot ‘gewenst functioneren’ te komen of om een bepaalde moeilijke situatie of conditie grondig te verkennen.


The Work

Byron Katie

The  Work  is een eenvoudig en krachtig proces, ontwikkeld door de Amerikaanse Byron Katie. Met behulp van The  Work  is het mogelijk om gedachten en overtuigingen te onderzoeken die ons beperken, die stress veroorzaken of die ons  uit  balans brengen. The  Work  laat een ander licht schijnen op situaties en relaties  die een probleem  vormen  in  ons  leven. Bv . ‘Ik ben nog steeds niet waar ik graag  wil  zijn’ of  ‘Ik moet veel te hard werken’. Het zijn voorbeelden van dergelijke stressvolle  gedachten.

The  Work  bestaat uit vier vragen en een paar omkeringen, waarmee je alle stressvolle gedachten kunt onderzoeken. Op die manier kun je ontdekken dat het niet de situatie is die de woede, de pijn of het verdriet veroorzaakt. Dat het niet de anderen zijn die dat vervelende gevoel veroorzaken. Het zijn onze gedachten over de situatie, de gebeurtenis of de anderen die ons uit balans brengen. We  verzetten ons  tegen  de realiteit  zoals die op  een  bepaald moment is.

The  Work  biedt ons de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief naar de  werkelijkheid  te kijken.


Voice Dialogue

Hal en Sidra Stone

Voice Dialogue is een methode om in dialoog te komen met onze innerlijke stemmen. Deze behoren toe aan de verschillende delen van onze persoonlijkheid: ‘onze ikken’. Zij hebben ieder hun eigen manier van denken, voelen, gedrag en waarneming. Vaak identificeren we ons met één of meerdere deelpersoonlijkheden, waarmee we hebben leren leven, onze zogenaamde ‘primary selves’, terwijl andere delen van ons tevergeefs hun stem proberen te laten horen. Deze delen noemen we de ‘disowned selves’.

Voice Dialogue leert je hoe je jezelf beter aan kunt sturen, hoe je weer regisseur van je leven kunt worden. Het leert je om al je ikken serieus te nemen en ermee in gesprek te gaan. Je leert dit gesprek te voeren door het bewust inzetten van je bewuste ego. Deze heeft namelijk keuzevrijheid en voert zelf de regie over zijn leven, zonder overschaduwd te worden door één van de ikken. Bewustwording geeft zicht op wie de regie heeft in jouw leven, je bewuste ego of een van je ikken.

Methoden.